Polacy są narodem, który je bardzo duże ilości mięsa. Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem jest to ponad 1,3 kg – ponad dwukrotnie więcej niż wynosi średnia na świecie. Nie byłoby w tym nic niepokojącego, gdyby nie fakt, że na naszych talerzach dominuje bardzo przetworzone mięso z supermarketów. Gdyby część tej żywności zamienić na zdrowsze alternatywy – np. dziczyznę, nie byłoby to takie szkodliwe. Niestety to mięso jest 2-3 krotnie droższe od mięsa hodowlanego.  

Skąd ta wysoka cena dziczyzny? 

Cena jest zawsze pochodną popytu i podaży danego dobra. Istnieje wiele powodów, dla których mięso z dziczyzny tak rzadko ląduje na naszych stołach. Najważniejszą przyczyną jest fakt, że jest dużo większe zapotrzebowania na dziczyznę niż możliwości zdobycia jej na rynku. Jest to spowodowane kilkoma przesłankami: 

  • jest to mięso dostępne tylko w sezonie łowieckim, który jest ograniczony do kilku miesięcy, 
  • dzikie zwierzęta są chronione przepisami łowieckimi – jeśli populacja danego gatunku zaczyna spadać, to odstrzał zwierzyny jest ograniczany, 
  • na cenę wpływa też efekt skali – np. wieprzowina jest hodowana masowo, dlatego jednostkowa cena jednej sztuki mięsa będzie zawsze dużo tańsza niż trudno dostępne mięso pochodzące z wolnego wybiegu, 
  • żywność ekologiczna, jaką jest mięso z dzika, jest produkowana w dłuższym okresie czasu niż zwierzęta hodowane na sztucznych dodatkach i karmione paszą z antybiotykami.  

Ostatnią przyczyną, dla której ceny dziczyzny są takie spore, jest fakt, że większość polskiej produkcji jest wysyłana na eksport. Rynek dostosowuje swoją ofertę dla konsumenta zagranicznego. Wciąż część naszych rodaków nie może się przekonać, że dzikie mięso jest naprawdę dobre. 

Główne różnice między dziczyzną a mięsem hodowlanym 

Dziczyzna ma w naszym kraju bardzo długą tradycję, która sięga czasów szlacheckich. Jedna z ksiąg “Pana Tadeusza” nosi nazwę “Dyplomatyka i łowy” i jest poświęcona tematowi polowania. Jednocześnie ten gatunek mięsa nie jest uznawany za szlachetny tylko z tego powodu. Ma on znaczną przewagę nad innymi gatunkami mięs również z powodu walorów kulinarnych oraz biologicznych: 

  • ma wyższy poziom protein niż mięso z hodowli – ponad 20% tego mięsa to wysokowartościowe białko o dużej przyswajalności przez organizm, 
  • niższy profil lipidowy – mięso z jelenia zawiera o wiele mniej tłuszczu niż wieprzowina, 
  • jest to mięso bogate w witaminy, minerały a przede wszystkim żelazo, niezbędne do produkcji hemoglobiny i tworzenia się zdrowych płytek krwi w organizmie. 
  • jest dużo mniej kaloryczne – średnio to 120 kcal przypadające na 100 gram mięsa. 

Na końcu warto zaznaczyć, że dziczyzna posiada znakomity profil aminokwasów, który jest doskonale absorbowany przez układ pokarmowy. Nie jest to mięso tuczone sztucznymi paszami, hormonami wzrostu czy chemicznymi ulepszaczami. Zatem jedzmy mięso z sarny na zdrowie! 

Gdzie warto zamówić wyroby mięsne wysokiej jakości?  

Miejsce zaopatrzenia często decyduje o jakości wielu produktów. Ta zasada ma szczególne znaczenie w przypadku żywności, a jeszcze większe dla mięsa Jeśli chcemy wiedzieć, jak smakuje comber z jelenia, to nie można kupować tej potrawy w przypadkowym sklepie. W przypadku dziczyzny zalecane jest zachowanie dużej ostrożności, musi to być produkt przebadany przez służby weterynaryjne. Dobrej jakości mięso powinno być przechowywane i pakowane w odpowiedni sposób, aby nie uległo zepsuciu. Jednym ze sklepów, który od dawna sprowadza dziczyznę na nasze stoły jest Zagrodka.com.pl – firma o długoletniej tradycji. 

error: Content is protected !!
Nasz sklep korzysta z plików cookie, aby zapewnić lepsze wrażenia podczas przeglądania. Przeglądając tę ​​stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.