W Polsce przed II wojną światową dziczyzna uchodziła za królową wśród dań mięsnych. Bywała bardzo często na stołach, cieszyła się dużą popularnością ze względu na liczne walory smakowe i zdrowotne. Obecnie traktujemy ją jako rarytas i znajduje to potwierdzenie w statystykach – w Polsce spożycie dziczyzny to jedynie 0,1 kg/osobę, podczas gdy w sąsiednich Czechach wynosi 0,4-0,8 kg/os. a w Niemczech aż 0,6 kg/os. Sytuacji nie poprawia epidemia ASF, która przyczynia się do przetrzebienia stad dzików.

Dlaczego mięso z dzików jest zagrożone?

Afrykański pomór świń (ASF) to wirusowa choroba zakaźna, która jest groźna dla świń domowych i dzików. Jednocześnie jest zupełnie nieszkodliwa dla człowieka. Ocenia się, że wirus zakaża od 40 do 60% zwierząt z rodziny świniowatych, choroba powoduje też śmiertelność na poziomie 85 -100% zakażonych zwierząt. Powoduje to znaczne ubytki pogłowia świń i dzików. Dodatkowo te ostatnie są wybijane, ponieważ przenoszą wirusa na znaczne odległości. To znacznie zmniejsza podaż mięsa z dzika. Na szczęście zdrowe mięso z dziczyzny można zastąpić mięsem z innych zwierząt wolno żyjących:

  • jeleni,
  • saren,
  • danieli,
  • bażantów,
  • dzikich kaczek,
  • przepiórek.

Dziczyzna obejmuje różne gatunki ssaków i ptactwa żyjącego w zdrowym środowisku naturalnym.

Główne różnice pomiędzy dziczyzną a mięsem spożywczym 

Wiedza na temat dziczyzny nie jest tak bardzo rozpowszechniona. Większość konsumentów nie ma pojęcia, jakie korzyści może odnieść osoba, która używa mięso z jelenia w swojej kuchni. Gatunek mięsa pozyskiwany z ubitej zwierzyny jest wśród znawców uważany za specjał, który bije na głowę inne rodzaje pokarmów odzwierzęcych. Można to w prosty sposób zauważyć, porównując dziczyznę z innymi gatunkami mięs:

  • o wiele wyższy poziom białka niż mięso spożywcze – ponad 20% “dzikiego” mięsa to pełnowartościowe proteiny o znakomitym profilu aminokwasów, 
  • mniejsza zawartość tłuszczu – dziczyzna zawiera jedynie 1-3% tłuszczu, o wiele mniej niż wieprzowina czy wołowina. Niski profil tłuszczowy wynika z faktu, że zwierzyna łowna jest bardzo ruchliwa – zupełnie inaczej niż w przypadku bydła chowanego w zagrodach i oborach,
  • mięso bogate w witaminy i minerały. Wyróżnia się ponadprzeciętną zawartością żelaza, fosforu czy wapnia. Zdrowe mięso z dziczyzny posiada znacznie więcej tych składników niż produkty hodowlane.
  • dużą zaletą jest niska kaloryka – średnio wynosi 120 kcal na 100 gram mięsa – pod tym względem dziczyzna jest porównywalna z kurczakiem lub indykiem. 
  • mięso dzików ma bardziej zwartą budowę niż struktura mięśni wieprzowiny – oznacza to, że ma większą gęstość odżywczą i jest bardziej wartościowe. Z kolei do mięsa spożywczego dodaje się wodę, aby zwiększyć jego wagę, a tym samym cenę.

Pomimo licznych zalet mięso z dzikiej zwierzyny jest wciąż rzadko wybierane w codziennej diecie Polaków. Dodatkowymi atutami, które świadczą na jego korzyść jest brak antybiotyków obecnych w paszach używanych do masowego chowu tuczników czy brojlerów. 

Korzyści z jedzenia zwierząt hodowlanych

Najważniejszym aspektem, który przemawia za jedzeniem tuczników jest przystępna cena i wysoka dostępność mięsa hodowlanego. Nie każdy ma okazję i może sobie pozwolić na najlepsze mięso z dziczyzny. Pomimo tego dziczyzna jest znacznie zdrowszą alternatywą dla masowych upraw zwierząt, które są tuczone w skandaliczny sposób.

Istnieje jeden aspekt biologiczny, który sprawia, że lepiej jest kupować mięso hodowlane niż mięso z dziczyzny. Otóż mięso z nieznanego źródła niesie ryzyko zachorowania na włośnicę. Jest to pasożytnicza choroba, która jest przenoszona na ludzi z dzików lub świń z domowego chowu. Jednocześnie to ryzyko jest minimalne i może być całkowicie zneutralizowane. Warunkiem jest zaopatrywanie się w mięso wysokiej jakości, przebadane weterynaryjne i pochodzące ze znanego źródła. 

Gdzie warto kupować sprawdzoną dziczyznę ?

Dobrej jakości dziczyzna to produkt, którego nie trzeba reklamować. Jednocześnie warto coś powiedzieć o sprawdzonych źródłach, które dostarczają tylko mięso przebadane, o wysokich walorach smakowych. Dostawcą wartym uwagi jest sklep z dziczyzną Zagrodka.com.pl – firma o długoletniej tradycji.

error: Content is protected !!
Nasz sklep korzysta z plików cookie, aby zapewnić lepsze wrażenia podczas przeglądania. Przeglądając tę ​​stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.