Dominik

Dominik

Miłośnik dobrej dziczyzny.

Sezon na dziczyznę rozpoczęty

Świat kuchni charakteryzuje się sezonowością. Gdy zaczyna się okres jesienno-zimowy, lekkie potrawy ustępują miejsca treściwym daniom, które charakteryzują się dużą kalorycznością i gęstością odżywczą. Podobnie dzieje się w przypadku różnych gatunków mięs. Listopad jest miesiącem poświęconym dziczyźnie – królowej polskich stołów. Dlaczego właśnie teraz warto zainteresować się tą kategorią mięs?

Wyroby z dziczyzny – doskonały pomysł na Święta Bożego Narodzenia

Okres świąteczny obfituje w wiele okazji do spotkań w gronie przyjaciół, znajomych i rodziny. W tym szczególnym czasie Polacy tłumnie odwiedzają się i wspólnie biesiadują. Na każdym stole można znaleźć wiele smakowitych ciast, potraw rybnych oraz różnych gatunków mięs. W tym wyścigu do miana najlepszego stołu ludzie wybierają tradycyjne produkty, pozbawione polepszaczy smaku, sztucznych konserwantów czy barwników.

Chcą delektować się wyjątkowym smakiem, który przypomni im świat dzieciństwa, pozwoli choć na chwilę zapomnieć o szarej, trudnej codzienności. Tak się składa, że na początku listopada rozpoczyna się okres łowów na dzikie zwierzęta, żyjące w polskich lasach. Myśliwi dostarczają konsumentom dziczyznę – świeże, smakowite mięso z sarny, jelenia czy z dzika.

Jest to niepowtarzalna okazja, aby zaopatrzyć się w naturalne wyroby o licznych walorach zdrowotnych. Dojrzewające mięso z dziczyzny spełnia oczekiwania największych smakoszy tradycyjnej kuchni. Może stać się elementem wielu legendarnych dań, które są znane od stuleci. Dziczyzna wyróżnia się intensywnym smakiem, stanowi doskonałe źródło białka, żelaza oraz cennych witamin. Dlatego wyroby z dziczyzny to zdecydowanie świetny wybór na Święta Bożego Narodzenia.

Najpopularniejsze produkty z dziczyzny

Dietetycy polecają dziczyznę w zimie z kilku powodów. Ten gatunek mięsa zawiera dużo składników odżywczych, które są niezbędne dla organizmu człowieka w tym trudnym okresie. Dziczyzna jest poddawana naturalnym procesom obróbki. Po odłowieniu, mięso z dzika, z sarny lub z jelenia przechodzi przez okres dojrzewania. W ten sposób nabiera wyjątkowej kruchości, ma optymalny smak i aromat. Dzięki procesowi wędzenia mięso staje się odporniejsze na upływ czasu.

Mięso z jelenia

Odznacza się dużą twardością, jest soczyste i ma charakterystyczny, mocny aromat. Mięso z jelenia zalicza się do najszlachetniejszych gatunków. Wyróżnia się czerwono – brunatną barwą. Świetnie komponuje się w towarzystwie sosów, smakuje wybornie po usmażeniu na maśle lub z dodatkiem przypraw: jałowca, pieprzu lub tymianku. To mięso sprawdzi się jako składnik gulaszu, potrawki lub jako podstawa do zrobienia szynki. Polecanym przysmakiem jest także comber z jelenia.

Kiełbasa z dzika

To produkt wysokogatunkowy, wytwarzany zgodnie z regionalnymi recepturami. Przyprawiany z dodatkiem czosnku, majeranku lub jagody jałowca. Dzięki temu kiełbasa z dzika charakteryzuje się lekko korzennym i pikantnym smakiem. Tradycyjne kiełbasy są poddawane owędzaniu, parzeniu lub pieczeniu – w ten sposób mogą być dłużej przechowywane. Mięso z dzika jest najpopularniejsze ze względu na dużą ilość pogłowia tych zwierząt w lasach.

Gdzie można znaleźć sprawdzone wyroby z dziczyzny?

Kluczową sprawą w przypadku kupowania wyrobów mięsnych jest źródło pochodzenia. Nieprzebadana żywność to ryzyko, którego zdecydowanie warto unikać. Najbezpieczniejsze miejsce zakupu to przede wszystkim sklep z dziczyzną. Posiada sprawdzone kontakty z kołami łowieckimi i ważne certyfikaty weterynaryjne, które świadczą, że miejsce pochodzenia jest godne zaufania.

Darmowa wysyłka od 350 pln
Ekspresowe dostawy
Wysyłki zagraniczne
100% Bezpieczne płatności