Dominik

Dominik

Miłośnik dobrej dziczyzny.

Sezon na grilla rozpoczęty

Piękna czerwcowa pogoda skłania do wyjścia na zewnątrz i relaksu w gronie znajomych. Sprzyja to także biesiadowaniu i urządzaniu imprez w plenerze. Sezon na grilla można oficjalnie uznać za otwarty. Pozostaje jeszcze kupić odpowiednie specjały i doprawić je dla wyostrzenia smaku. I w tym miejscu pojawia się pytanie: które mięso najlepiej nadaje się do grillowania? 

W co warto zaopatrzyć się na grilla? 

Na szczęście istnieje wiele możliwości, które obejmują zarówno tradycyjne kiełbaski, ciekawe propozycje z dziczyzny oraz soczysta kaszanka. Dzięki nim sezon grillowy nabierze w końcu wypieków. Można je swobodnie doprawiać w oparciu o naturalne przyprawy oraz marynaty. Tymianek, rozmaryn czy ocet winny to tylko niektóre popularne dodatki do dań na grilla.  

Kiełbasy na grilla – klasyka gatunku 

Przyrządzenie kiełbasy na grilla jest bardzo łatwe. Produkt jest już doprawiony i może być od razu wrzucony na ruszt. Dzięki kilkukrotnemu obróceniu nabiera rumianej barwy, natomiast tłuszcz ulega wytopieniu. Podgrzewanie kiełbaski to proces trwający mniej więcej 10-15 minut. Wybierając kiełbasę, warto przyjrzeć się jej gramaturze: 

  • kiełbasa grillowa cienka – ze względu na niewielką średnicę może być trzymana na ruszcie tylko przez krótki czas. Nagrzewa się dosyć szybko, więc trzeba uważać, aby jej nie osmalić. 
  • kiełbasa grillowa gruba – można ją dodatkowo lekko ponacinać, aby puściła tłuszcz. Można ją trzymać bezpośrednio na ruszcie lub zabezpieczając dodatkowo folią aluminiową.  

Najlepsza kiełbasa na grilla to wyrób półtrwały, czyli zawierający od 36 do 56% wody. Dzięki temu nie stanie się zbyt szybko sucha podczas pieczenia. Jednocześnie zbyt dużo wody oznacza gorszy smak. 

Dziczyzna – przysmak naszych przodków 

Mięso z sarniny odznacza się taką delikatnością, że nie trzeba jej marynować. Natomiast mięso z dzika ma strukturę podobną do wieprzowiny. Toteż nic dziwnego, że dziczyzna jest chętnie opiekana na grillu. Aromat chudego mięsa przyprawionego jałowcem to niezapomniane przeżycie! 

Przed wrzuceniem na ruszt mięso z dzika można bejcować a także natrzeć majerankiem lub inną przyprawą. Marynatę można przygotować z czerwonego lub białego wina – w zależności od gatunku zwierząt. Dopiero kiedy mięso skruszeje można je przypiekać na grillu. 

Kaszanka – szybka metoda na proste i smaczne danie 

Kaszanka to popularna wędlina, którą wytwarza się z kaszy, krwi oraz podrobów zwierząt. Poza polską kuchnią można ją spotkać na Węgrzech, na Słowacji oraz w Niemczech. Kaszanka na grilla to wyrób, który nie może być podgrzewany bezpośrednio na ruszcie. Delikatna osłonka, w której znajduje się mięso i kasza, jest bardzo podatna na pękanie. 

Najlepszym sposobem na kaszankę z rusztu jest zwinięcie jej w folię aluminiową oraz upieczenie – można to zrobić bez osłonki. Pod wpływem żaru i dymu flak kurczy się, po czym staje się niewidoczny. Pęta kaszanki warto ułożyć w folii na brzegu grilla. W czasie opiekania można w delikatny sposób lekko obracać. Całość powinna się upiec w ciągu 15-20 minut. 

Nie powinno się nakłuwać kaszanki widelcem. Może to spowodować rozerwanie osłonki i zniszczenie potrawy. 

Gdzie można kupić najlepsze mięso na grilla? 

Dobrej jakości mięso nie powstaje w fabryce. Najlepszą jakość można znaleźć w małych sklepach. To lokalne firmy, które nie używają składników pochodzących z nieznanych źródeł lub masowych hodowli, dodających antybiotyki do paszy. Dodatkowo, w przypadku dziczyzny, stosują kontrole weterynaryjne, dzięki czemu jest pewność, że mięso jest w pełni zdrowe.

Darmowa wysyłka od 350 pln
Ekspresowe dostawy
Wysyłki zagraniczne
100% Bezpieczne płatności