Wyroby wolno gotowane
Wyroby wolno gotowane
To potrawy mięsne, które podlegają bardzo długiej obróbce cieplnej – cały proces trwa nawet do 10 godzin. Jednocześnie odbywa się to w temperaturze poniżej progu wrzenia – od 50 do 90°C. W ten sposób wszystkie aromaty pochodzące z przypraw i ziół przenikają do wnętrza potrawy, nadając jej niepowtarzalnego smaku. Dzięki niższej temperaturze faktura dania nie ulega zmianie – jej konsystencja jest delikatna, krucha i nadaje potrawie wykwintności. Wyroby wolno gotowane są także określane jako sous vide, czyli “w próżni”. Ta nazwa jest bardzo adekwatna, ponieważ ta metoda gotowania odbywa się w szczelnym pojemniku lub folii ochronnej – smak dania i najcenniejsze soki zostają wewnątrz potrawy.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
-
W skład naszego gulaszu z dzika wolno gotowanego wchodzi 100g produktu wyprodukowanego z 102g mięsa gulaszowego z dzika. Oprócz mięsa w składzie znajdziesz sól spożywczą, kompozycję przypraw naturalnych.
Dostępne już od: 1 kg108,00 zł /kg Dodaj do koszyka
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
Gulasz wolno gotowany z dziczyzny
Gulasz to potrawa wywodząca się z Węgier. Jest uznawana za węgierskie danie narodowe. W jego skład wchodzą różne rodzaje mięs, cebula, papryka i zestaw przypraw. Gulasz z jelenia wolno gotowany charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, wysokiej jakości białka oraz bardzo małą ilością tłuszczu. Jest świetnym wyborem dla osób, które dbają o linię i wybierają dania mało kaloryczne. Gulasz z sarny wolno gotowany to myśliwska potrawa, która powstała z mięsa zwierząt żyjących na wolnym wybiegu. Zawiera najbardziej soczyste mięso spośród wszystkich gatunków zwierzyny łownej, posiada lekko słodkawy smak.
Udziec z dzika wolno gotowany
Jest to mięso wolno gotowane, które pochodzi z tylnej części tułowia dzika i jego tylnych kończyn. Charakteryzuje się dużą jędrnością, jest zwarte i bardzo smaczne. Zalicza się do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ma cenne walory odżywcze a obecność wielu przypraw nadaje tej potrawie specjalny aromat. Może go spożywać prawie każdy, ponieważ jest lekko strawny, tak jak wszystkie wolno gotowane wyroby.
Karczek z jelenia wolno gotowany
Karkówka lub inaczej schab karkowy to przerośnięta tłuszczem górna część ciała jelenia. Jest bardzo ceniona przez smakoszy, którzy przepadają za kruchym i wyjątkowo delikatnym dla podniebienia mięsem. Metoda sous vide jeszcze bardziej wydobywa niezwykłe walory tego dania, które doskonale prezentuje się na stole.