Jako ludzkość zaczęliśmy jeść mięso około 2,5 miliona lat temu. Od tamtej pory ten pokarm przyczynił się do rozwoju cywilizacji, sprawił, że zaczęliśmy polować. Wpłynęło to na potrzebę komunikowania się, używania narzędzi i planowania. Dzięki temu zwiększyła się objętość mózgu i mogliśmy znacznie szybciej opanować ziemię. Pomimo rosnącej mody na weganizm trudno wyobrazić sobie brak mięsa ze względów kulturowych i zdrowotnych.  

Rola mięsa w diecie 

Jest to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka w diecie. Niezastąpiony składnik odżywczy dostarcza witaminy B12, która ma ważne znaczenie dla organizmu: 

  • tworzy czerwone krwinki,
  • bierze udział w syntezie DNA i RNA,
  • chroni komórki nerwowe,
  • bierze udział w przemianach metabolicznych.

Mięso jest również źródłem kolagenu oraz wielu witamin i minerałów: wapnia, fosforu i cynku. Duże znaczenie dla organizmu ma wysoka zawartość żelaza, które jest dostępne w mięsie w najbardziej przyswajalnej postaci – hemowej. Jedząc takie wyroby jak kiełbasa myśliwska warto pamiętać, jakim jest zdrowym produktem.  

Czym charakteryzuje się dziczyzna? 

Spośród wielu gatunków mięs szczególnie kilka rodzajów cieszy się wysoką pozycją wśród dietetyków. Na samym szczycie znajduje się dziczyzna – czyli mięso pochodzące od dzikich zwierząt. Posiada szereg zalet, które wpływają pozytywnie na zdrowie: 

  • wysoki poziom białka – zawiera aż 20% pełnowartościowych protein, 
  • niewielka ilość tłuszczu w porównaniu do innych gatunków mięs – jest to zaledwie kilka procent, 
  • wzorcowy profil aminokwasowy, który jest dla nas najlepszy. 

Z wyżej wymienionych powodów powinniśmy częściej wybierać mięso z dzika niż popularną wołowinę. W trakcie analizy aminokwasów egzogennych naukowcy wykazali, że wartość biologiczna białka jest znacznie większa w przypadku dziczyzny. Jest to także lepsze źródło manganu niż mięso hodowlane.  

Jak powstaje mięso z dziczyzny? 

Kanclerz Bismarck powiedział kiedyś, że ludzie nie powinni wiedzieć, jak się robi politykę i kiełbasę. O ile z pierwszą częścią tego cytatu można się zgodzić, to powinniśmy wiedzieć, co ląduje na naszym talerzu. Dotyczy to takich wyrobów jak kiełbasa z dzika lub inny rodzaj dziczyzny, z którym nie da się porównać kurczaka z marketu za 2,99 zł za kilogram.

Bezpośrednio po uboju mięso nie jest gotowe do przyrządzania dań a tym bardziej do degustacji. Zanim mięso z jelenia znajdzie się na stole, musi przejść proces dojrzewania. Pozwala on nabrać odpowiedniej kruchości i właściwego smaku. Dojrzewanie zachodzi w tkankach mięsa, które zmieniają odczyn zasadowy na kwaśny. Odpowiadają za to enzymy tkankowe, na które oddziałuje temperatura pomieszczenia, w którym przechowuje się mięso. Po 2-3 dniach chłodzenia mięso może zostać poddane kolejnym zabiegom utrwalającym: soleniu, peklowaniu lub wędzeniu. W ich trakcie dodaje się soli, przypraw oraz naturalnych aromatów. Dzięki temu zmienia się smak, zapach i zabarwienie mięsa, które może być przechowywane znacznie dłużej. 

Gdzie można znaleźć wyroby mięsne wysokiej jakości? 

Bardzo ważną sprawą jest zadbanie o odpowiednie źródło mięsa. Jeśli chcemy spróbować jak smakuje kiełbasa z jelenia, to nie powinniśmy kupować jej w przypadkowych miejscach. Jest to szczególnie ważne właśnie w przypadku dziczyzny, która mogła zostać nieprzebadana przez weterynarza. Dobrej jakości mięso posiada odpowiednie certyfikaty służb, które pilnują, aby żywność była zdrowa i w pełni bezpieczna. Jednym ze sklepów, w którym można zaopatrzyć się w dziczyznę jest Zagrodka.com.pl – dostawca wyrobów mięsnych o długoletniej tradycji. 

error: Content is protected !!
Nasz sklep korzysta z plików cookie, aby zapewnić lepsze wrażenia podczas przeglądania. Przeglądając tę ​​stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.