Szybka pomoc: +48 692 842 462

Darmowa dostawa już od 350 PLN.

Dominik

Dominik

Miłośnik dobrej dziczyzny.

Pakowanie próżniowe – wady i zalety

Istnieje niezwykle silny związek między jakością żywności, jej świeżością a stanem zdrowia. Przekonali się o tym brytyjscy marynarze, którzy masowo chorowali na szkorbut w czasie wielkich wypraw geograficznych. Dopiero wprowadzenie kiszonych produktów do wyposażenia statków poprawiło warunki zdrowotne wśród załóg okrętów. Obecnie na świecie mamy obfitość żywności. Jedynym problemem jest jej odpowiednie przechowywanie i możliwości przedłużenia świeżości produktów spożywczych. Jednym z ciekawszych sposobów na zachowanie przydatności jedzenia w optymalnych warunkach jest pakowanie próżniowe, które coraz bardziej zyskuje na popularności. Czy jest to sposób godny polecenia?

Czy warto stosować próżniowe pakowanie do żywności?

Hermetyczne pakowanie wędlin, serów czy dań gotowych jest znane od dawna. Polega to na umieszczeniu gotowego wyrobu w foliowym opakowaniu a następnie pozbyciu się z niego tlenu. Najczęściej następuje to w drodze odsysania powietrza ze środka przy pomocy pompy. Na skutek tego zabiegu objętość opakowania zmniejsza się o ponad 25%. Tym samym zwiększa się objętość dwutlenku węgla w opakowaniu, które jest szczelnie zamykane – najczęściej metodą zgrzewania. Dzięki temu rozwiązaniu możemy lepiej zadbać o jakość produktów spożywczych:

  • usunięcie tlenu zmniejsza ryzyko przedostania się bakterii tlenowych, które są głównym sprawcą psucia się jedzenia i zapoczątkowują procesy gnilne,
  • produkt zajmuje mniej miejsca,
  • metoda próżniowa doskonale zachowuje smak, zapach i aromat przechowywanych mięs oraz innych potraw,
  • zostają zachowane witaminy, minerały i mikroelementy – niezbędne w zdrowej diecie.

Jest jeszcze kilka ważnych powodów, dla których warto wybierać pakowanie próżniowe opinie smakoszy wskazują na 5-krotnie dłuższy okres przechowywania niż w przypadku tradycyjnych metod. Rozwiązanie cieszy się dużym zaufaniem konsumentów, którzy zwracają dużą uwagę na bezpieczeństwo żywności.

Jak wygląda wpływ opakowań próżniowych na jakość mięsa?

Rodzaj materiału użytego do pakowania mięsa zależy od producenta i dystrybutora produktów spożywczych. Na rynku mamy kilka tworzyw, które służą do przechowywania żywności:

  • laminat z polietylenem,
  • laminat PET/PE,
  • folie PET i PA.

Pojemniki, w których znajduje się mięso charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia fizyczne, zmiany temperatury oraz mają niską przenikalność. Dzięki temu do pożywienia nie przedostają się drobnoustroje, zanieczyszczenia i szkodliwe związki chemiczne.

Pakowanie próżniowe mięsa ma neutralny wpływ na jakość żywności. Jest to nieprzepuszczalna bariera w pełni bezpieczna dla zdrowia człowieka. Dzięki tej metodzie nasze specjały charakteryzują się wysoką higienicznością. Przechowywane wędliny, pasztety czy podroby nie muszą zawierać szkodliwych związków konserwujących, przez co są znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Ponadto zachowują oryginalny aromat i nie trzeba do nich stosować wzmacniaczy smaku.

Gdzie można kupować dobrą żywność?

Konsumenci wybierając produkty żywnościowe kierują się głównie smakiem i ceną. Warto zwrócić szczególną uwagę na to, czy jakość wyrobów stoi na wysokim poziomie. Żywność powinna być z naturalnych składników, które zostały jak najmniej przetworzone. Jeśli do tego dodamy szczelne i bezpieczne pakowanie próżniowe żywności, to mamy najlepszą ofertę, jaką można spotkać. Na rynku jest wiele firm, które zajmują się obróbką i sprzedażą wyrobów garmażeryjnych.

Darmowa wysyłka od 350 pln
Ekspresowe dostawy
Wysyłki zagraniczne
100% Bezpieczne płatności