Pasztety

Pasztety

Pasztet to potrawa, która może być spożywana samodzielnie lub stanowić podstawę do tworzenia własnych kompozycji kulinarnych. Jest produktem tworzonym na bazie mięsa oraz podrobów zwierzęcych. Ze względu na bogactwo przepisów i receptur można spotkać wiele gatunków pasztetu o rozmaitych walorach smakowych i zróżnicowanym składzie. Jest to przede wszystkim pasztet podawany na zimno, na ciepło, wzbogacony o przeciery z warzyw lub z obecnością przypraw.

Pasztety
Pokaż filtry

Wyświetlanie jednego wyniku

  • , ,

    Pasztet z dziczyzną to nie tylko wyjątkowy smak, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wędlin. Dziczyzna jest mięsem niskokalorycznym, bogatym w białko i żelazo, a jednocześnie ubogim w tłuszcz.

    Dostępne już od: 0.5 kg
    104,85  /kg Dodaj do koszyka

Wyświetlanie jednego wyniku

Pasztet z dziczyzny 

Zawiera co najmniej 55% dziczyzny – przede wszystkim mięsa z jelenia i z dzika. Jest to pokarm o wysokiej wartości białka zwierzęcego, z małą ilością tłuszczu. Pasztety z dziczyzny są pozbawione sztucznych dodatków i substancji zapachowych. 

Pasztet drobiowo – wieprzowy z żurawiną 

Jest to swojski pasztet, będący połączeniem mięsa drobiowego z wieprzowym. Wzbogacony o suszoną żurawinę, która nadaje temu daniu lekki słodko – kwaskowy posmak. Jest też dobrym źródłem witaminy C, E i odznacza się bogactwem błonnika. Dzięki ekologicznym składnikom pasztet może być wykorzystany jako uzupełnienie zdrowej kuchni.  

Pasztet staropolski 

Powstaje na bazie oryginalnej receptury. W jego skład wchodzi mięso z dzików, jeleni, saren lub zajęcy. Dzięki temu, że pasztet z dziczyzny powstaje zgodnie z harmonogramem polowań, jest zawsze świeży i posiada unikalny smak. Wzbogacony o wyjątkową mieszanką przypraw, ziół oraz warzyw. Nie zawiera glutenu – może być spożywany przez osoby chore na celiakię i nadwrażliwe na ten składnik pokarmowy.  

Dlaczego warto jeść pasztet? 

Pasztety to produkty o dużej gęstości odżywczej – są bogate w liczne witaminy i składniki mineralne. Zawierają spore ilości żelaza i miedzi – składników odpowiedzialnych za działanie proenzymów, dzięki którym można normalnie funkcjonować. Biorą udział w syntezie hemoglobiny i transporcie tlenu do różnych narządów organizmu. Pasztet z dziczyzny to także bogate źródło białka, witamin z grupy B oraz pyszna przekąska. Dzięki niskiej ilości tłuszczu może być spożywany przez osoby dbające o linię i poszukujące najlepszych walorów smakowych.